14 May 2024

Monthly Submission of Statement Inter-company Account by Resident Companies

Announcement

This served as reminder that Bank Negara Malaysia (BNM) is requiring all resident companies with annual gross export value of RM50 million and above in goods or services (based on the latest calendar year) and netting arrangement with non-resident counterpart to submit monthly report on their Inter-company Account transactions (Statement IA) to Jabatan Pengurusan Data dan Statistik, Bank Negara Malaysia by 15th of the following month, for statistical compilation purposes.

Resident companies that fulfil both criteria are required to contact BNM’s Cash Balance of Payment (Cash BOP) Reporting team via email at cashbop@bnm.gov.my to initiate the submission of Statement Inter-company Account (IA) through BNM’s External Sector Statistics Portal.

Sample of Statement IA can be view in Alliance Bank’s Corporate Website.
For additional information or clarification, please contact BNM’s Cash BOP Reporting team.

-----------------------------------------------------------

Pengemukaan Penyata Bulanan bagi Akaun Antara Syarikat oleh Syarikat Pemastautin

Ini merupakan peringatan berkenaan permintaan Bank Negara Malaysia (BNM) kepada semua syarikat pemastautin yang mempunyai nilai eksport kasar barangan dan perkhidmatan tahunan sebanyak RM50 juta ke atas (berdasarkan tahun kalendar terkini) serta penyelesaian bersih dengan rakan niaga bukan pemastautin untuk mengemukakan laporan bulanan berkenaan urus niaga Akaun Antara Syarikat mereka (Penyata IA) kepada Jabatan Pengurusan Data dan Statistik, Bank Negara Malaysia sebelum 15 hari bulan pada bulan yang berikutnya, bagi tujuan kompilasi statistik.

Syarikat pemastautin yang memenuhi kedua-dua kriteria tersebut dikehendaki menghubungi pasukan Pelaporan Imbangan Pembayaran Berasaskan Tunai (Cash BOP) BNM menerusi e-mel di cashbop@bnm.gov.my untuk memulakan pengemukaan Penyata Akaun Antara Syarikat (IA) melalui Portal Statistik Sektor Luar BNM.

Contoh Penyata IA boleh didapati di Laman Web Korporat Alliance Bank.
Untuk maklumat atau penjelasan lanjut, sila hubungi pasukan Pelaporan Imbangan Pembayaran Berasaskan Tunai BNM.